Titel: Tandvärken i trädet

Meddelare: Hustru Brita Erika Jansson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Böle

Far min satte en gång bort tandvärken åt en gumma, som hade den rent bedrövligt. Han fläkte upp näver och bark på norrsidan av en björk och lät gumman peta tänderna, så att det kom blod på stickan. Sen satte han in den på sin plats i trädet och lade ihop barken och nävern tätt omkring. Nå gumman blev fri från sin tandvärk, men den där björken torkade av. Efter några år fick han en dag se en torparson där i grannskapet ämna sig till att hugga ner den där björken. "Rör inte den där"! sa pappa, "för jag har satt bort tandvärk i den, och hugger du ner den, får du tandvärk." Pojken slog till ett gapskratt och högg ned trädet, men han fick en sån oherrans tandvärk, att det var alldelles förfärligt, och det sämsta med sån tandvärk är att den går inte att sätta bort.